Opladningstyper
Der findes generelt 4 måder (modes) at oplade sin elbil på – i dette indlæg har vi listet hvad de forskellige modes er. Disse metoder er listet i IEC 61851-1 standarden, som beskriver hvordan elbiler kan lades op via forskellige metoder (modes).
Hvad er mode 1 opladning?
Generelt for mode 1 opladning er, at elbilen kobles direkte til en almindelig stikkontakt (230V – 1 fase). Elbilen bruger sin indbyggede AC/DC converter til at konvertere strømmen til DC, så batteriet kan lade op.
Fordele (mode 1 ladning)
| Ulemper (mode 1 ladning)
|
Hvad er mode 2 opladning?
Generelt for mode 2 opladning er, at elbilen kobles direkte til hustandenens stikkontakt, hvor ladekablet har en controller, som kommunikerer med elbilen. På den måde styrer den mængden af strøm, som elbilen lader med, og på den måde sørger for en lidt mere sikker opladning.
Laderen i elbilen har en converter, som konverterer AC til DC. Når bilen er fuldt ladet op, kommunikerer bilen til kontrol boksen i ladekablet, som derefter sørger for at slukke for strømmen.
Det er altså IKKE en god idé at oplade på en ikke-forberedt stikkontakt, hvorfor denne type af opladning ikke benyttes i særligt stor omfang længere. Specielt hvis elbil batteriet overstiger 30kWh er denne løsning ikke favorabel.
Ladekablet til mode 2 opladning kaldes også “mormor-kablet”.
Fordele (mode 2 ladning)
| Ulemper (mode 2 ladning)
|
Hvad er mode 3 opladning?
Mode 3 opladning er den mest benyttede, den hurtigste hjemmeopladning og den mest sikre hvor sikkerheden er i top, hvis du får installeret den korrekt. Med denne type installation vil du kunne lade med op til 22kW hvis din installation er dimensioneret til det – standarden for denne installation er 11kW (16A på 3 faser).
Fordele (mode 3 ladning)
| Ulemper (mode 3 ladning)
|
Hvad er mode 4 opladning?
Generelt oplades der ved denne metode med DC-strøm (jævnstrøm). Dette betyder at strømmen ikke behøver at konverteres fra AC til DC undervejs, og allerede her undgår vi en masse tab i ladeprocessen. Elbilen er altså koblet til en ladestation, hvor alt det sikkerhedsmæssige også er installeret i. På den måde ligner denne lademetode mode 3, hvor den største forskel er DC-strøm der lades med.
Fordele (mode 4 ladning)
| Ulemper (mode 4 ladning)
|